14 Şubat 2013 Perşembe

Android Layout'ları

Bir Android uygulamasında ekrana gelen her görüntü aslında birer aktivitedir ve bu aktiviteler uygulamanın durumuna göre değişik layoutlara yani düzenlere sahip olmalıdır çünkü her zaman tek tip bir düzen kullanamayabiliriz.

Android öntanımlı olarak farklı düzenlere sahip aktiviteler için kullanılabilecek layout tipleri ile birlikte gelmektedir.





Linear Layout

Adında anlaşılacağı üzere lineer bir düzene sahiptir yani içerisinde bulundurduğu button, textview , radiogroup vb nesneler bir doğru boyunca tutulmaktadır. Layout klasörü altında oluşturulan her yeni xml dosyası default olarak LinearLayout kullanır bunun sebebi uygulamalarda en çok tercih edilen düzen olmasıdır.

android:orientation özelliğine verilen vertical ya da horizontal değerlerine göre nesneler dikey ya da yatay bir şekilde tutulabilir.





Table Layout


Bir üyelik ekranı yazdığımızı düşünelim ilk kısımda textview ile girilecek bilgiyi ikinci kısımda ise textfield ile girilecek olan girdileri tutacağımız bir düzen düşünelim.Bu düzeni oluşturmak için bazı satırlarda birden fazla nesne tutmamız gerekecek işte bunu yapabilmemiz için Table Layout'a ihtiyacımız var.Xml kodunu incelediğimizde tek satırda tutulacak nesnelerden önce <TableRow> tagını açıyoruz ve diğer satıra başlamadan öncede </TableRow> ile tagımızı kapatıyoruz.





Relative Layout

Oluşturulan nesnelerin xml dosyamızın istenilen yerinde görüntülenmesini Relative Layout kullanarak yapıyoruz.Bu düzeni kullanırken farklı boyutlarda ekranlara sahip cihazlar üzerinde oluşabilecek kaymalara karşı nesnelerimiz lokasyonlarda tutulmuyor bunun yerine

android:layout_alignParentRight  (parent nesnenin sağında)
android:layout_alignParentLeft  (parent nesnenin solunda)
android:layout_alignParentBottom (parent nesnenin alt kısmında)
android:layout_alignParentTop (parent nesnenin üst kısmında)
android:layout_centerHorizontal (dikey merkezde )
android:layout_centerVertical (yatay merkezde)

gibi özellikler alıyor bu özellikleri kombine bir şekilde kullanarak nesnelerimizin lokasyonlarını tayin ediyoruz.




Frame Layout

Pencereden dışarıya baktığımızda hem pencereyi hem de dışarıyı görebiliyoruz.Frame Layout'un en basit kullanım hali bu . Örneğin bir fotoğraf galerisi yaptık fotoğrafları tam ekran olarak göstermek istiyoruz fakat bazı butonlara da ihtiyacımız olacak.Önceden bahsettiğim layoutlarda nesneleri üst üste koyma şansımız yoktu  böyle bir durumda bu düzeni kullanabiliriz.





Böylelikle bu yazımızın da sonuna geldik.

Başka  bir yazıda görüşmek üzere hoşçakalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder